29 Ağustos 2016 Pazartesi

Değersiz mi hissediyorsunuz?


Ne kadar değerli olduğunuzu nasıl anlarsınız? Sevdiklerinizden kabul gördüğünüzde ya da yaptıklarınızın karşılığını aldığınızı hissettiğinizde sevildiğinizi ve değerli olduğunuzu düşünenelerdenseniz eğer, durup bir bakın kendinize! Çünkü almayı beklediğiniz değeri önce kendinize siz veriyor olmalısınız değil mi?
Eğer değersizlik duygunuz varsa, yaptığınız işlerin değeri olmadığına inanırsınız. Hak ettiğinizi almakta zorlanırsınız çünkü, iyi ve güzel şeyleri haketmeme duygusu çoğu zaman değersizlik duygusuyla aynı anda bulunur ve birbirlerini besler.
Değersizlik hissi aslında kendinin diğer insanlardan eksik olduğuna inanmaktır. Değersizlik duygusu yaşayanların kendilerini değersiz hissetmek için hep bir nedenleri vardır. Kendi isteklerini ifade etmekten çekinir, karşıdaki kişinin kendisine göstereceği ilgiye, öneme aşırı ihtiyaç duyar.
Değersizlik duygusu 0 - 8 yaş arasında ebeveynleri tarafından suçlanmış ya da yetersiz hissetirilmiş, şiddete maruz kalmış, mükemmelliyetçi yetiştirilmiş, sevme ve sevilmenin ne demek olduğunu bilmeden büyütülmüş çocuklarda görülür.
Şimdi durup kendinizi değersiz hissettiğiniz bir olayı düşünün ve kendinize şu soruyu sorun: Değersiz olduğumu düşündüren nedir?
Cevabınız karşı tarafın davranışında saklı ise bilin ki size kendinizi değersiz hissettiren şey onun ne yaptığı değil, sizin ondan ne yapmasını beklediğinizle yani kendiniz hakkındaki değer algınızla ilgilidir.
Aslında her halinizle değerli, sevilmeye layık ve çok özel bir insan olduğunuza öncelikle kendinizin inanması gerekir. Değersizlik duygusu karşı tarafın bize nasıl davrandığıyla ilgili değildir. Bizim kendimize ne kadar değer verdiğimizle ilgilidir. Değersizlik duygunuzla yüzleşmek ve profesyonel destek almaktan lütfen çekinmeyin.☺️
Uzm. Psk. Özlem MAMAhttp://psikologsamsun.com/index.php/blog/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder