2 Eylül 2016 Cuma

Duyguları İfade Edebilmemin Önemi Güzel Hikaye

Hocaların hocası olarak da bilinen ünlü zen ustası Mazu Daoyi, ustalığa terfi edecek olan öğrencilerinden biri ile inzivaya çekilmiş. Bu aşama, usta adayının konuşmasını yasaklayan bir süreci içeriyormuş.
Bir gün batımı vakti meditasyon sonrası, yüksek bir yamacın tepesindeki manastırın bahçesinde karşılıklı oturmuşlar. Ortada usta adayının tüm eşyaları küçük bir tepecik halinde yığılı duruyormuş. Mazu Daoyi giysilerle dolu küçük torbayı alıp yamaçtan aşağı fırlatmış, sonra dönüp usta adayı öğrencisine bakmış, dikkatli. Öğrencinin gözleri şaşkınlıkla büyümüş, giden giysilerinin arkasından bakmış uzanarak. Ancak hemen kendisini toparlamış ve hiç ses çıkarmadan oturmuş sakince. Mazu Daoyi yüzünde sakin bir gülümseme ile öğrenciye ait, değerli olduğu anlaşılan yeşim kakmalı kutuya uzanmış bu kez ve tereddütsüz fırlatmış yamaçtan aşağı. Usta adayının yüzü iyiden asılmış, kaşları hüzünle çatılmış ancak sessizliğini bozmamış. Mazu Daoyi yavaş hareketlerle eşyalar arasında duran kılıcı almış, dönüp öğrencisine bakmış. Öğrencinin ağzı bir şey söylemek ister gibi aralanmış, dudakları kıpırdamış ama sesi çıkmamış yine. Mazu Daoyi, adayın babasından kalma kılıcı fırlatmış atmış yamaçtan aşağı, sonra arkasını dönüp manastıra doğru uzaklaşmış, öğrencisini bahçede üzüntü ve sessizlik içinde bırakarak.
İnziva sonrası, usta adayı süreci başarı ile tamamladığından çok emin, gururla sormuş hocasına. “Ustam, başardım değil mi?” Mazu Daoyi “Hayır demiş, başaramadın, daha zamanın gelmemiş.” Öğrenci şaşkınlıkla üstelemiş “ Ama nasıl olur, sessizliğimi hiç bozmadım, babamın kılıcını attığınızda kalbim üzüntü ve kederden parçalanırken dahi konuşmadım!” Büyük usta cevap vermiş “Zihninden geçenleri tutmayı bilmek içindir sessizlik yemini, kalbinden geçenleri ise söyleyebilmeyi öğrenmeden usta olamazsın.”

Zen ustasının 1300 yıl önce sözünü ettiği bilgiye biz Duygusal İfade Yetkinliği diyoruz. Duygusal İfade Duygusal Zeka Yetkinliklerinden biridir, yaşamın tüm alanlarında başarılı olmak için anahtardır ve geliştirilebilir bir yetkinliktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder